top of page

Tehokkuus ja Riskittömyys


Rekrytointi on aina investointi, kahden kauppa, ei vain niin että, työnantaja valitsee sopivimman työntekijän vaan myös työntekijä valitsee itselleen sopivimman työnantajan. Epäonnistuneen rekrytoinnin kustannukset ovat suuret riippumatta tehtävästä tai asemasta ja jättää arpia sekä yritykseen että työntekijään riippumatta siitä kumman aloitteesta työsuhde puretaan. Covid -19 pandemian aikana kumpikin osapuoli on entistä varovoisempi palkkaamisessa ja työpaikan vaihdossa.


Kuten hyvin tiedetään, rekrytointiprosessissa yleensä haastatellaan ainakin kahteen kertaan eri henkilöiden toimesta, käytetään erilaisia testausmenetelmiä osaamisen ja personaalisuuden arvoimiseksi, tarkistellaan referenssejä. Prosessista kummallekin osapuolelle muodostuu kuva henkilöistä. Yritykselle on tärkeää, että henkilölle välittyy oikea kuva tehtävästä, tavoitteista ja organisaatiosta sekä yrityksestä. Kaikesta yllämainitusta huolimatta vasta tekeminen oikeasti näyttää miten henkilö soveltuu tehtävään, tiimin ja organisaatioon, vastavuoroisesti vastaako tehtävä, vastuut sekä yritys sitä mistä sovittiin. Usein koko rekrytointi prosessiin menee aikaa 3–6 kuukautta, riippuen henkilön irtaantumisajasta. Aika on monesti=rahaa, yleensä jokainen kuukausi ja viikko joka voidaan vähentää prosessista on tehokkuuden ja ajankäytön kannalta merkittävää.


Miten riskiä voidaan pienentää ja tehokkuutta lisätä sekä säästää kustannuksissa?


Lyhennetään prosessia, säästetään aikaa ja rahaa.

  • Hyödynnetään laajaa olemassa olevaa verkostoa

  • Harkitaan testaamisen tarpeellisuutta

Siirretään varsinaisen työsopimuksen tekeminen 6 kk päähän ja aloitetaan ”Interim” mallilla

  • Kummankin osapuolen etu, irtaantuminen helppoa molemmille

  • Annetaan tekemisen näyttää

Maksetaan vain tehdyistä päivistä, ei sairasloma riskiä

  • Kokonaiskustannuksiltaan malli on kustannustehokas verrattuna muihin rekrytointi malleihin

  • Ei sosiaali ja eläkekuluja Interim jaksolta

"Mietin miten voisin nopeasti ja riskejä minimoiden saada riittävän kokeneita henkilöitä avaintehtäviin, Interim malli oli nopea ja tehokas malli, konsultin kanssa kävimme läpi haettava profiili ja mitä henkilöltä odotetaan. Kahden viikon sisällä pääsin tekemään valintaa hyvistä ehdokkaista. Malli osoittautui meille ja henkilölle hyvin sopivaksi ja toimivaksi", kertoo kotimaisen pörssiyhtiön toimitusjohtaja.

Poliittisessa päätöksenteossa kuuma keskustelun aihe on eläkeputki ja +55-vuotiaiden ikäsyrjintä. Mikä voisi keventää paremmin kokeneiden osaajien palkkaamista ja kokeilemista, kuin riskitön ja kustannustehokas Interim ratkaisu? Se antaa mahdollisuuden näyttää, mikä on se lisäarvo, minkä kokenut osaaja voi tuoda organisaatioon. Kumota niitä myyttejä vanhoista ja väsyneistä, joilla ei ole enää drivea ja kykyä oppia uusia asioita. Tutkimuksen mukaan +45-vuotiaat ovat parhaimmillaan sekä työntekijöinä että menestyvien yritysten perustajina. Kokeneet työntekijät ovat tasapainoisempia ja tyytyväisimpiä elämänsä. Yritykset älkää jättäkö hyödyntämättä voimavaraa.


Petri Nordlund

Talent Pro Oy

Comments


bottom of page